Cycle in -lippakioski
Konsepti uudistaa keskeisillä paikoilla Helsingissä sijaitsevat lippakioskit palvelemaan etenkin työmatkapyöräilijöiden tarpeita.


 Korjauspiste
Kaikille avoin itsepalveluhuolto perinteisten huoltoasemien yhteydessä sisältää paitsi välineet myös opastusta niiden käyttöön.


 Koulupolku
Lastenmaailmanmukaisesti toteutettu pyöräreitti parantamaan ala-asteikäisten lasten turvallistuutta liikenteessä erityisesti koulumatkoilla.


 Koulupolkumanuaali
Manuaali kokoaa turvallisen koulupolun elementtejä eri tilanteisiin ja tarpeisiin sovellettaviksi. Suunnittelun tueksi kerättiin koululaisten kokemuksia draamapajojen avulla.

 Opastusta maastopyöräpoluille
Konsepti opastaa maastopyöräilyn pariin polkujen merkkauksen lisäksi poluille ohjaavilla opasteilla sekä verkkoportaalin ja käsikartaston avulla.

 Restyle my bike -studio
Studiotila houkuttelee yhteen kaikki pyöräilystä kiinnostuneet ja tarjoaa mahdollisuuden pyörän korjaamiseen, tuunaamiseen ja rakentamiseen.



Rent me

Konsepti täydentää perinteistä pyörävuokraustoimintaa eri teemojen ympärille rakentuvilla retkipaketeilla.


 Pyöräparkki
Päärautatieaseman pyöräsäilytyshaasteita ratkotaan konseptissa hahmottelemalla pyörien volyymiparkkia Elielinaukiolle.



 Sykleri
Sykleri tuo pyöräilyn näkyväksi osaksi kaupunkia sekä luo tietojärjestelmän, joka antaa marjavantaalaisille mahdollisuuden seurata pyöräilytottumuksiaan.

 Sykleri II
Konseptissa pyöräreittien varrelle sijoitettavat infonäytöt tarjoavat hyödyllistä infoa pyöräilijöille ja keräävät samalla tietoa kaupunki- ja liikennesuunnittelun kehittämiseksi.


Personal Trailer

Konsepti kevyestä, ketterästä ja helppokäyttöisestä peräkärrystä jokapäiväiseen tavarankuljetukseen kaupungissa.


Trigo-peräkärry

Trigo muuntuu käden käänteessä lasten rattaista peräkärryksi.








Viihtyisämmät pääradan asemat? Toimiva liityntäpysäköinti? Pyöräkeskus, jossa turvallisen säilytyksen lisäksi saat fillarillesi huollon?


Kaikkia näitä kehitämme Liikkuvan Arjen Design -projektissa. Etsimme ja luomme parempaa ympäristöä tukevia liikkuvan arjen ratkaisuja, niin joukkoliikenteen, pyöräilyn kuin jalankulunkin saralla. Toimimme muotoiluvetoisesti ja teemme kehitystyötä yhdessä alueella liikkuvien kanssa. Samalla palvelemme kaupunkisuunnittelua lisäämällä turvallisuutta sekä kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen käytön houkuttelevuutta.

Vuosina 2011–2013 pääkaupunkiseudulla toteutettava hanke hyödyntää Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilu- ja teknologiaosaamista ja Suomen ympäristöopisto Syklin kaupunkituntemusta ja kestävän kehityksen tavoitteita.

Projekti on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden virallista ohjelmaa ja sitä osarahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Uudenmaan liitto sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit.


Pyöräkeskus

Pyöräkeskus kuva: Sari Seppälä   Fillarin uudet vaatteet -työpaja Pyöräkeskuksella kuva: Päivi Keränen

Osaprojektissa konseptoidaan pyöräkeskuksen palvelutoimintaa mm. polkupyörien säilytys, huolto, korjaus, väline- ja vaatevuokraus sekä matkailijoiden palvelu. Pyöräkeskuksesta kehitetään monistettavissa oleva toimintamalli, josta rakennetaan pilotti. Metropolian lisäksi kehitystyössä on mukana Helsingin kaupunki ja VR.

LAD on mukana Helsingin pyöräkeskuksen 1.0 suunnittelussa ja toteutuksessa, jossa projekti on vastannut keskuksen ulkoasu- ja sisustussuunnittelusta sekä toteutti kesä-heinäkuussa 2012 käyttäjätutkimuksen keskuksen toiminnasta. Raportin löydät julkaisuistamme.

Kesällä 2012 testattiin myös Pyörän huoltoasema -konseptia, joka varustaa pyöräkeskuksen sekä viisi lippakioskia pyörän itsehuoltoon tarvittavilla välineillä. Muotoilun opiskelijat ovat kehittäneet testattavan konseptin syksyllä 2011 ideoidun Cycle-in -lippakioskin pohjalta. Lisätietoja Huoltoasemista ja niiden välineistä LADin FB-sivulla.


Pyöräilijäystävällinen Marja-Vantaa

Sykleri konseptin testausta   Sykleri konseptin testausta

Marja-Vantaa on pääkaupunkiseudun merkittävin uusi asuin- ja työpaikka-alue. Liikkuvan Arjen Design osallistuu uuden alueen kehittämistyöhön konseptoimalla pyöräilijäystävällisiä palveluja, joilla vahvistetaan mielikuvaa pyöräilijöitä varten suunnitellusta alueesta. Suunnittelussa huomioidaan erityisesti turvallisuus ja esteettömyys joukkoliikenteessä, pyöräilyssä ja jalankulussa, mikä palvelee alueen suunnittelua ja toteutusta. Metropolian muotoilun koulutusohjelman lisäksi osaprojektissa on mukana Vantaan kaupunki.


Asemanseutujen parantaminen

Malmin yhteisöteos kuva: Pauli Vennervirta   Malmin yhteisöteos kuva: Pauli Vennervirta

Yhteiset asemat -osahanke lisää Helsingin ja Malmin aseman ympäristöjen esteettömyyttä ja turvallisuutta muotoilun ja taiteen keinoin. Tavoitteena ovat viihtyisämmät ja toimivammat asemat sekä monistettava yhteisöllisen suunnittelun malli. Suomen ympäristöopisto Sykli toteuttaa osaprojektin yhdessä VR:n, liikenneviraston ja Metropolian opiskelijoiden kanssa. Osahankkeesta tarkemmin väliraportissa.


Viimeisimmät Liikkuvan Arjen Design -kuulumiset löydät kätevästi wikistämme, joka on projektin sähköinen työtila.