Viihtyisämmät pääradan asemat? Toimiva liityntäpysäköinti? Pyöräkeskus, jossa turvallisen säilytyksen lisäksi saat fillarillesi huollon?
Kaikkia näitä kehitämme Liikkuvan Arjen Design -projektissa. Etsimme ja luomme parempaa ympäristöä tukevia liikkuvan arjen ratkaisuja, niin joukkoliikenteen, pyöräilyn kuin jalankulunkin saralla. Toimimme muotoiluvetoisesti ja teemme kehitystyötä yhdessä alueella liikkuvien kanssa. Samalla palvelemme kaupunkisuunnittelua lisäämällä turvallisuutta sekä kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen käytön houkuttelevuutta.
Vuosina 2011–2013 pääkaupunkiseudulla toteutettava hanke hyödyntää Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilu- ja teknologiaosaamista ja Suomen ympäristöopisto Syklin kaupunkituntemusta ja kestävän kehityksen tavoitteita.
Projekti on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden virallista ohjelmaa ja sitä osarahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Uudenmaan liitto sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit.
Osaprojektissa konseptoidaan pyöräkeskuksen palvelutoimintaa mm. polkupyörien säilytys, huolto, korjaus, väline- ja vaatevuokraus sekä matkailijoiden palvelu. Pyöräkeskuksesta kehitetään monistettavissa oleva toimintamalli, josta rakennetaan pilotti. Metropolian lisäksi kehitystyössä on mukana Helsingin kaupunki ja VR.
LAD on mukana Helsingin pyöräkeskuksen 1.0 suunnittelussa ja toteutuksessa, jossa projekti on vastannut keskuksen ulkoasu- ja sisustussuunnittelusta sekä toteutti kesä-heinäkuussa 2012 käyttäjätutkimuksen keskuksen toiminnasta. Raportin löydät julkaisuistamme.
Kesällä 2012 testattiin myös Pyörän huoltoasema -konseptia, joka varustaa pyöräkeskuksen sekä viisi lippakioskia pyörän itsehuoltoon tarvittavilla välineillä. Muotoilun opiskelijat ovat kehittäneet testattavan konseptin syksyllä 2011 ideoidun Cycle-in -lippakioskin pohjalta. Lisätietoja Huoltoasemista ja niiden välineistä LADin FB-sivulla.
Marja-Vantaa on pääkaupunkiseudun merkittävin uusi asuin- ja työpaikka-alue. Liikkuvan Arjen Design osallistuu uuden alueen kehittämistyöhön konseptoimalla pyöräilijäystävällisiä palveluja, joilla vahvistetaan mielikuvaa pyöräilijöitä varten suunnitellusta alueesta. Suunnittelussa huomioidaan erityisesti turvallisuus ja esteettömyys joukkoliikenteessä, pyöräilyssä ja jalankulussa, mikä palvelee alueen suunnittelua ja toteutusta. Metropolian muotoilun koulutusohjelman lisäksi osaprojektissa on mukana Vantaan kaupunki.
Yhteiset asemat -osahanke lisää Helsingin ja Malmin aseman ympäristöjen esteettömyyttä ja turvallisuutta muotoilun ja taiteen keinoin. Tavoitteena ovat viihtyisämmät ja toimivammat asemat sekä monistettava yhteisöllisen suunnittelun malli. Suomen ympäristöopisto Sykli toteuttaa osaprojektin yhdessä VR:n, liikenneviraston ja Metropolian opiskelijoiden kanssa. Osahankkeesta tarkemmin väliraportissa.
Viimeisimmät Liikkuvan Arjen Design -kuulumiset löydät kätevästi wikistämme, joka on projektin sähköinen työtila.